„Lucifer“ – или как Дяволът броди сред нас


labnner

 

„… та кой си?
– Част от силата, която желае зло, а все добро твори!“
(Гьоте, „Фауст“)

Всеки, който е чел един от най-великите романи в историята на човечеството – „Майстора и Маргарита“, веднага ще направи аналогия с незабравимия герой – дяволът Воланд, и неговата чудновата свита, състояща се от двама странни мъже, един говорещ черен котарак и една чисто гола жена. Накратко, Булгаков ни разказва поучителна история, в която самият Сатана крачи по Земята като всеки друг човечец на този свят.

А сега си представете малко по-симпатична картинка – красив, млад и остроумен мъж, който е способен да изкопчи абсолютно всяка ваша тайна, независимо от пола, възрастта и предпочитанията ви. Представете си един безкрайно порочен мъж, който е дошъл на Земята с единствената цел да си доставя удоволствия. Представете си един дяволски чаровен мъж, за когото не съществуват никакви земни страхове и ограничения. Точно такъв е героят Луцифер Морнингстар от новия сериал на „Fox“ – „Lucifer“.

Или както казва самият Сатана в руския роман: „Вие съдите по външния вид? Никога не правете това. Можете да сгрешите, при това доста стабилно!“

Историята в сериала прославя делата на падналия ангел Луцифер, който в един момент се оказва отегчен до безкрайност от ежедневието си в ада. Така той доброволно напуска своя трон и слиза на Земята, където се превръща в собственик на популярен, луксозен нощен клуб в града на ангелите – Лос Анджелис.

В един момент обаче се оказва, че една от приятелките, които той има на Земята, е брутално застреляна пред собствения му клуб. Или както пише Булгаков в своята книга: „Да, човек е смъртен, но това не е най-лошото. Лошо е, че понякога той е внезапно смъртен!“ Това пробужда непознати до този момент чувства у Дявола – състрадание, съжаление, сърдечност или, може би, човечност? Способен ли е Той да изпитва такива емоции?

Но както казва Воланд – “тухла без причина на никого и никога на главата няма да падне“. Това е и философията на полицейски инспектор Клоуи Дансър, която се нагърбва с разследването на жестокото убийство. Тя обаче се интересува не само от престъплението, а и от самия Луцифер – ненавижда живота, който той води, но се оказва силно заинтригувана от необикновената му способност да изкарва на бял свят и най-мръсните тайни на хората.

А наред с всичко това, за да бъде картинката пълна, се намесва и Бог – той изпраща отгоре пратеник, на който поставя не леката задача да убеди Луцифер да се върне на мястото си в ада. Ще успее ли обаче той за изпълни божията заръка – предстои да разберем в епизодите от новия сериал на „Fox”.

И нека завършим със следния въпрос от романа на Булгаков, който съдията Пилат Понтийски отправя към Иешуа Ха-Ноцри (герой аналог на Исус Христос) преди да издаде окончателната присъда за разпъването му на кръста – „Какво щеше да прави твоето добро, ако злото не съществуваше и как би изглеждала Земята, ако изчезнат сенките от нея?“ Или с други думи – може ли светът да бъде управляван само от доброто или само от злото? Не е ли нужна точно перфектна хармония от двете, за не се нарушава въртенето на Земята?

А още любопитна информация за сериала „Луцифер“ можете да откриете тук.

 

Харесва ли ви статията?

0 0
Към лентата с инструменти