True Detective: Кой е Кралят в жълто?


Голямата загадка в сериала е пъзела, който Ръст и Марти се опитват да разрешат: кой е Кралят в жълто, който избива невинни жени и деца? Може ли да бъде един от двамата детективи? Някой свещеник ли е убиецът? Ние събрахме някои от уликите, които ни показват каква е посоката.

Само един епизод остава до финала на Истиснки детектив(в България, понеделник, 10 март 2014), а ние сме тежко болни от треската на Жълтия крал. А кой е Той? Ето какво научихме дотук.Животът на Марти е плосък кръг

В еп. 6 най-голямото сексуално завоевание не бе негово, очакването бе, че той ще се провали.Бет е момичето, което той среща когато са с Ръст в парка за каравани и на която дава пари, „за да прави нещо друго“. Бет е новата Лиса (любовницата му от еп. 2), а Марти е уловен в кръг, който сам е затворил. И „Бет“, и „Лиса“ са производни на „Елизабет“, т.е. две части на едно цяло.

marty1(1)

Лицемерното му отношение към секса, невинността и чистотата са всички заплетени в едно момиче. Дъщерите му, децата в колибата на Леду, Лиса, Маги са другите точки, но Бет е повратният момент. Тя е хем херувим, хем блудница. Там, в 2002-ра, Марти изгубва себе си необратимо. В един от моментите си на блуждаене, Ръст казва: „Смъртта създава времето, за да могат през него да израснат нещата, които тя после ще убие.“ Времето превръща Одри в Бет, Бет в Лиса, Лиса в Маги, а в този конкретен сценарий, Мартин би могъл да е „убиецът“.

Момичетата на Харт и теорията за Петте конника
Има и теория, че бащата на Маги, когото също срещаме в епизод 2, също е въвлечен някак си в кръга от убийства/ религиозния култ. Нелоша теория, впрочем. Малката Одри Харт беше нарисувала доста обезпокоителни картини, отвъд нормалното детско любопитство. Дали е била жертва на някакво насилие или свидетел на престъпление? Ако не е било дело на Марти, дали не е било дело на дядо й? С повторната поява на Бет и на преподобния Териот в еп. 6, разбрахме, че „Истински детектив“ може да се връща към привидно незначителни или второстепенни образи. Дали и бащата на Маги ще се появи пак?

fourhorseman

 

Куклите в стаята на Одри напомнят на снимката в стаята на Дора Ланг…

lange

 

…както и на фигурките от бирени кутии, които Ръст прави.

lonestar

 

От това изникна теорията, че не става въпрос за един човек, един Жълт крал, а по-скоро – за петима мъже. Пет самотни звезди в корона (бел. HBO ред: референция и към името на южняшката бира във филма – Lone Star, и към другата теория – за „космическия ужас“ и „черните звезди“). Само теория, но онзи кадър с направената от момичетата на Харт корона, окачена на дървото, си е обезпокоителен. Остава да разберем и дали проблемите на Одри са свързани с убийствата или с провала на Марти като баща.

Маги разкъсва кръга
Като че ли трябва да признаем заслугата на Маги, че единствена се опитва да разкъса кръга. Марти винаги ще мърсува. Ръст винаги ще търси бели врани. Въпреки, че е трудно чак да я аплодираме за начина, по която се освободи, тай като Ръст, (бел. HBO ред: нашият герой, „нашият Матю“) отиде мърцина покрай това. Независимо колко вероломно използва Ръст, „изчуках Тед“ моментът на Маги в стил Скайлър Уайт (бел. HBO ред: съпругата на култовия Уолтър Уайт от вманиачаващия Breaking Bad) сложи край на тези 17 години ритуални изневери.
maggie(1)
Медея* от Мочурищата

Единственото парченце, което някак не пасваше в еп. 6 бе случая с жената, която е убила три от децата си. Разбира се, това се връзка логично с темата за насилието над деца, бедността и отчаянието. Има връзка и с митологията, която допринася за готическото, приказно очарование. Но какво научаваме от тази сцена? Вече знаем, че Ръст е вещ в изтръгването на самопризнания. Съмняваме се, че това е нишка към по-голям заговор за убийства. Може би просто показва влошаващото се умствено състояние на Ръст в 2002-ра? Как да тълкуваме смразяващия му съвет

Пренатегнат капан
Конфронтацията на Ръст с преподобния Татъл можеше да се очаква и не беше неудовлетворителна. Програмата Wellspring се оказва източник на деца, които биват отвличани, малтретирани и убивани. Това е игра на котка и мишка, в която мишката знае много добре какво прави. Татъл може да си мисли, че е победил и ние сме сигурни, че заради него Ръст е уволнен. Но както вече е ставало дума, детектив Коул разбира само за 2 мин. разпит дали някой е виновен. Като че ли всички усетихме момента, в който подозрението на Ръст се превърна в увереност.
cohle(1)

Татъл, с жълтата си кърпичка и вратовръзка, би могъл да е нашият Крал в жълто. Но не би действал сам и е защитен. И точно затова, подозираме, Ръст се снишава за почти десетилетие, за да събере доказателства. Появява се през 2010, за да убие Татъл (недоказано!), но когато убийствата продължават, осъзнава, че подобно на Леду, Татъл не е коренът на проблема. Затова с неохота приема да го разпитват, за да открие какво има в папката за убийството от Лейк Чарс.

Разположение на духа

Ако сте подозирали, дори за секунда, че Ръст е въвлечен в убийствата, надяваме се, че миналия епизод ви е отказал от всякакви такива идеи. (Или както каза един от авторите на сп. Esquire: „Ако се окаже Коул, евентуално действащ през някакво Тайлър Дърдън-образно алтер-его, ще хвърля нещо тежко по телевизора, кълна се!“) Ръст играе дълга (дъъъъъъълга) пиеса. Много подобна на тази, в която четири години разследва трафика на наркотици в Тексас, Ръст навлича образа на безобиден, безцветен алкохолик, за да се докопа до информацията, която му трябва. Нямаме съмнения, че всичко това е рационален избор. Опашката е само добавка към фалшивите следи от хероинови инжекции. Това е костюм. Той играе шут, подобно на Хамлет, за да хване краля. (Това прави предателството на Маги класически Офелиев ход. Ръст е напълно съкрушен.) Но ако случаят е такъв, тогава Ръст е жертвал живота си в преследването на тези „чудовища“ или „лоши хора“ или каквато там му е номенклатурата. Това го прави един трагичен герой. И докато продължаваме да се вълнуваме кой е убиецът на Дора Ланг, Риан Оливие и другите, по-голямата загадка остава кой е убил Ръст Коул. Какво е превърнало…

cohle_shooting
….в това?
cohlesmoke
Не е просто Татъл, тъстът на Марти, Леду или някакво Спагетено чудовище. Упадъкът на Ръст започва преди това, когато умира детето му. Какво превръща един мъж в собствената му сянка? Има ли е начин да е можело да се предотврати? Или неминуемо е щяло да стане така? Стоповете са счупени и така си остават. Чудовищата са убити, за да дойдат нови на тяхно място. Малките момиченца стават сексуални обекти. Някъде на сред всичко това нашият герой бива смачкан като бирена кутия. Сега вече не може да бъде оправен, единственият въпрос, който остава е дали ще си струва.
Източник: HBO.bg

Харесва ли ви статията?

0 0
Subscribe
Notify of
guest

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Вашето мнение е важно. Моля, коментирайте!x
()
x