American horror story : Смъртта не е решение!

showsinfotvдекември 22, 2011

На 5 октомври тази година стартира American horror story : нова продукция на FX /дъщерна телевизия на Фокс / . Сериалът стартира и пилотният епизод остави след себе си много въпроси без отговор. В следващите епизоди се запознахме по отблизо със семейство Хърман и разбрахме , че зад добре изглеждащата външност и семейна идилия могат да се крият много тайни изневери и злоупотреби . Интересното в сериала ,обаче не бяха Хърманови и техните семейни неволи , а новата къща която си бяха купили на странно ниска цена . Още от първите епизоди на продукцията си пролича и перфектният екип , който работи за създаването и : с всеки следващ епизод сериала разгадаваше една мистерия , но  след като я разгадаеше добавяше две нови към лабиринта си.

Сериалът ни лашкаше между живот и смърт постоянно  и дори понякога не можехме да разберем  кой е жив и кой не е . След Хелоуинските си епизоди сериала вдигна още по-високо летвата  и все повече ни завърташе в своя водовъртеж от мистерия,драма,трагедия и ужас . В един момент разбираш , че не гледаш поредния лишен от смисъл ужас , а че гледаш една супер  професионално направена мистерия , която може да те накара да мислиш по различен начин за нея след всеки един изгледан епизод .  Важното беше , че фабулата на сериала вървеше последователно – около 7мия епизод     / от общо дванадесетте на първи сезон  / вече започнахме леко – по леко да разплитаме мистерията на American horror story. Eдно е важното след като започнеш да гледаш сериала и се оставиш той да те въвлече  в торнадото си от чувства,емоции,смърт и трагедия няма лесно да се откажеш от него .

Може би най-запомнящият се епизод от целият първи сезон беше единадесетият / Birth /. В него вече нишката ,която беше заплетена в първите епизоди беше почти разплетена . В епизода Бен разбра може би най- ужасното нещо , което може да разбере един родител – че детето му е мъртво. След като във втората част на епизода се роди и мъртвото дете на Бен той понесе още един главозамайващ удар . Финала на епизода беше може би най-запомнящото се нещо в целия сезон и цялото излъчване на AHS до сега : за първи път видях Вайълет и Вивиан толкова близки и за първи път Вайълет почуства майчината любов  въпреки че беше вече мъртва .  В епизода се случиха най – значимите неща в живота на един човек : раждането,скъсването след дълга връзка,която вярваш че ще продължи вечно ,загубата на любими хора , смъртта и това , което се случва след нея . Тук отново се показа уникалната работа на сценаристите със съпоставянето на тези толкова различни едно от друго нещо,но всъщност неразривно свързани .

Току-що изгледах и последният епизод от първи сезон . За първи път  сценаристите не ни връщаха години назад ,но все пак не избягаха от основната сюжетна линия и ни върнаха 9 месеца назад , когато Бен и Вивиан са решила да се нанесат в къщата . Епизодът продължи по много интересен за мен начин : Бен се опита да напусне къщата с детето на Вивиан от Тейт, но беше погубен в опита си ,а детето остана при Констанс . След това беше време за новодошли : нови лица купиха къщата , но благодарение на мъртвото семейство Хърман бързо разбраха цялата история и се изпариха час по – скоро от къщата. Краят на епизода и като цяло на сезона беше също много находчив : в края сценаристите ни показаха какво се случва три години по- късно с детето на Вивиан от Тейт . Докато се връщаше от фризьор и гледаше следите от кръв ,а по -късно и убитата бавачка Констанс осъзна каква всъщност машина за убиване си отглежда вкъщи и че трагедиите , които са и се случили ще са нищо в сравнение с тези , които следват с това ,,малко отроче на Дявола“ в къщата й .

П.С. Това ми е първия коментар за сериал и понасям критики – критикувайте на воля!

 

Споделено0

(1) comment

Напиши коментар

Име *
Add a display name
Email *
Your email address will not be published

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Към лентата с инструменти